lördag 30 juni 2012

Fyndad gryta

image
Igår fyndade jag denna tjusiga gryta för det facila priset av 22 kronor. Den gör sig fantastiskt bra på vår dryga fyrtio år gamla spis.

torsdag 28 juni 2012

Lupinkrokar

image
Allt söker sig mot ljuset, så ock våra lupiner som slogs ner av regnet. De har fått tvära krokar i toppen allihop som ligger ner. Det här skulle man kunna utnyttja och driva fram fantastiska lupiner med de mest intressanta krokar och böjar!

Blåst och regn

image
Rubriken beskriver den här sommaren ganska bra hittills. Stockholm har slagit regnrekord, och mina ben är fortfarande bländande vita. För ett par dagar sedan såg det ut så här i trädgården när jag gick ut på morgonen. Nedblåsta grenar överallt, omkullvälta grejer, nedmejade blommor och allmän oreda.

Transparente Blanche

image
I gropen jag grävde (den med gammal sjöbotten i botten) tronar numer ett äppelträd av sorten Transparente Blanche. Det är ett tidigt äpple som tydligen ska vara utmärkt att göra äppelmos av. I höstas satte vi ett Aroma, som mognar senare, och de två sorterna korspollinerar varandra. Vi ser fram emot den dag vi kan gå ut och plocka våra egna äpplen!

Sjöbotten

image
När man gräver en grop i vår trädgård blir man påminnd om hur det har sett ut här en gång i tiden. Vatten, vatten, bara vanligt vatten! Här var det för länge sedan vatten och den gamla sandbottnen kommer fram när man gräver sig ner en liten bit. Vid ån är det ännu tydligare för där är det sandstrand, tro det eller ej.

fredag 22 juni 2012

Pelargonerna har flyttat till landet!

image
I två omgångar har de färdats genom riket. Alla fick inte plats i bilen första vändan. Nu står de flesta samlade vid ladans vägg, uppställda på en gammal bänk och en ännu äldre stege. De lite större får stå på marken. Några har inte fått någon plats än. Jag är lite kluven. Jag vet att de mår bra av att komma ut på sommaren, men jag vill så gärna ha några i fönstren inne också. De känsligaste, de vars blommor far illa i regn till exempel, de kanske ska få stå inne? Om jag orkar kan jag ju bära ut dem på dagarna så de kan få lite solsken. Hm, bra plan, istället för hund går jag ut med pelargonerna varenda dag. Nä, kanske inte.

Midsommarpromenad

image
Gick en liten midsommarpromenad. Bilden gör tyvärr inte verkligheten rättvisa. Det är fullständigt magiskt med de här fälten fulla av färg!

onsdag 6 juni 2012

Födelsedagspelargoner

image
Idag har det firats födelsedag här hemma. Det är verkligen en fantastisk ynnest att fylla år en röd dag. Idag tog vi en promenad, åt frukost på café och åkte på utflykt till Tullinge. Där finns ett helt fantastiskt ställe, Sune Tryggs pelargoner, med en blomsterprakt utan dess like. Jag kom hem med sju nya pelargoner och då hade jag verkligen valt bort hur många andra fina som helst. Ett besök där om man gillar pelargoner och har vägarna förbi kan verkligen rekommenderas! I samma område låg två andra plantskolor som vi såklart var tvungna att titta in i också. Trevliga bekantskaper de med. En mycket trevlig dag med andra ord!

Solskada

image
Innan vinterkylan slog till helgen som var så var det ju en period med soligt och fint väder. Så soligt att några av mina pelargoner fick solskador på sina blad. (Ingen tillvänjningsperiod här inte - bara ut med de små liven när solen kommer). Alldeles röda och fina blev bladen. Men enligt min bästis Google så ska det inte vara någon fara. Bara plocka bort bladen så kommer det nya gröna. Men visst är de skadade bladen ganska snygga?

söndag 3 juni 2012

Vinterkyla

image
Vi tog en mycket kall och mycket blöt promenad idag. Enligt DN så har det varit kallare i Stockholm den här helgen än det var på julafton. Folk kollapsade igår på Stockholm maraton med kroppstemperaturer på 32 grader. Halsdukar och vantar åkte på idag innan vi gick ut. I juni. Ur led är tiden. Men på väg hem såg vi de här skönheterna. Den med "öronmuffar" ser ju för rolig ut! Sådana här vill jag ha i Moster Annas trädgård!

lördag 2 juni 2012

Du ska inte tro det blir sommar...

image
Regnet öser ner för tredje dagen i rad. Det är fem grader ute och blåser halv storm. Jag vägrar gå ut. Istället har jag gått runt här hemma och pysslat om mina pelargoner. Tre sticklingar som hade rotat sig bra fick nya krukor med riktig jord. Tre nya sticklingar som vinden brutit loss från några av de stora pelargonerna på balkongen hamnade i såjord. Ett par andra pelargoner fick byta kruka till större för att ge plats i småkrukorna till de nya små plantorna. Note to self: Köp fler krukor! På balkongen står ett gäng dränkta pellisar i stormen och undrar om det verkligen är det här som är meningen med livet?

Jag passade också på att plantera om de små smultronplantorna. Vem hade kunnat ana att av en enda liten påse frön skulle det bli ungefär en miljon plantor? Okej, kanske inte en miljon, men det var VÄLDIGT många i alla fall. Så många att en del fick hamna i soporna... Usch, jag känner mig som en mördare när jag gör sådant.

Hoppas, hoppas att sommaren kommer tillbaka snart. Helst på onsdag.