tisdag 16 april 2013

Godkänd och invigd!

image
Idag har sotaren varit på besök. Han godkände installationen av vår lilla Keddy och nu sitter mamma och myser som bäst framför den första elden i lilla huset på bra många år. Mysigt!


söndag 14 april 2013

Trädgårdsmässan

Igår var vi på trädgårdsmässan i Kista. Redan förra året såg vi en del intressanta växter, men det passade inte att köpa dem då. Det gör det väl inte i år heller eftersom tjälen ligger djup och vi dessutom inte kommer att kunna åka till landet på flera helger, men vi köpte en del i alla fall. Hoppas det funkar att ha dem på balkongen en månad. De står på frigolit, inne i en hörna, med bubbelplast omkring sig, om det skulle bli minusgrader på natten. Om allt går som det ska kommer vi att ha lila och gula plommon, gul kitajka, chokladkörsbär och lettiska körsbär samt åkerbär att njuta av om några år! Mums!

 

Piffade Urbanears

image
Avundsjukan var stor här hemma när jag hade virkat glada ränder till mina Urbanears. Ny kan lugnet lägra sig igen. Idag blev jag klar med ett par till, så nu är vi båda randiga och glada!

måndag 8 april 2013

Värme i lilla huset

Inte ser det så särskilt snyggt ut under arbetets gång precis. En del trasiga stenar behövde bytas ut och insidan fixas till för att passa kassetten. Men det var två himla effektiva killar som var och jobbade, de hann med en hel massa. Förutom jobbet med kassetten har de ändrat skorstenshuvarna så att de går att ta bort. Innan var de popnitade till sotarens förtret. De satte också steg på taket till lilla huset och en sådan där grej som man hakar fast stegen på. Steghakare? Låter inte helt rätt, men jag hoppas ni förstår vad jag menar i alla fall.

Såhär ser det ut just nu. Fint va? Lite färg behövs förstås, men ändå. Nu kan vi hålla varmt och torrt i lilla huset året om! Vi är mycket nöjda med hur de behöll de små murade, mjuka hörnen ovanför insatsen.

 

 

söndag 7 april 2013

Tjejer kan!

Ser ni? Va? Titta noga!

 

Nä, just det. Ingenting! All veden är borta. Allt riset är borta. Bara åker kvar. Tom åker. Det var länge sedan jag såg något så tjusigt!

Här syns veden som jag burit upp från åkern så att den hamnade på vår tomt. Det är lite svårt att få en bild på alltihop på en gång, men tro mig när jag säger att det är ganska mycket. Och ganska tungt. Framförallt de där jättestora som ligger vid björkarna. Men eftersom jag fick höra att jag kunde lämna dem, eftersom de var för tunga för mig (jag är ju tjej), så var jag ju tvungen att ta dem själv. På ren envishet. Kom inte och säg att jag inte kan!
Enligt utsago är vi det stora samtalsämnet på byn just nu. Men efter bragden på åkern är det ingen som dissar Stockholmsbrudarna längre. Nu är gubbarna impade! Tjejer kan! Till och med de från Stockholm.

 

 

torsdag 4 april 2013

Risigt

 

I begynnelsen fanns det en enorm sälg. Den hade många stammar och väldiga kronor.
Eter ett besök av grannarna fanns bara en massa stockar och ris. Mängder med ris.
En hel dag släpades riset ut på åkern, kastades upp på högen och brändes upp. Vi eldade och eldade och eldade...
I kvällningen såg det ut såhär. En liten, liten eld och en stor tom yta. Nåja, tom var kanske att ta i. En massa itusågade stockar låg förstås kvar. Men allt riset är borta. Ett gott dagsverke om jag får säga det själv!
 

 

 


 

tisdag 2 april 2013

Sälgen då och sälgen nu

image
Nu när sälgen inte bara är fälld utan också avgrenad eller vad det nu kan heta ser man verkligen vilken skillnad det gör för hela intrycket av gården när man kommer ute på vägen. Det är fint med det öppna intrycket, men vi har planer på att låta sälgen växa upp till en buske, både för inramningen av trädgården och för humlorna och bina på våren. Syrenen och schersminen skulle få stå kvar, men motorsågsmannen blev tydligen lite övernitisk idag så de verkar ha rykt de också. Jaja, de växer ju upp igen. Förmodligen kommer de att må bra av en rejäl omstart.

Bringa ordning i kaos

image
Vedboden är ett sorgebarn. Liksom hela ladan egentligen, men dagens projekt blev vedboden. Man måste ju börja någonstans och jag blev lite sugen på att få ordning på vedboden efter gårdagens stegupphängning. Tänk att något så litet och enkelt kan få igång en så! Dessutom kom ännu en farbror från grannbyn med en motorsåg för att ta itu med vår fällda sälg. Det kommer att bli mycket ved, och den måste ju bo någonstans. Och som vedboden såg ut fanns det ingen möjlighet att få in en massa ved till hösten. På bilden är det en massa ved snyggt staplad och den är nu nästan slut. Men man ser också till höger i bild en himla massa bråte. Lådor, säckar, skräp, ja, jag vet inte allt. Alltihop åkte ut på backen idag, rensades från skräp, sorterades i olika slags vedhögar och stoppades sedan in igen. Jobbigt och skitigt, men ganska tillfredsställande. Fortsättning följer...


måndag 1 april 2013

Det finns hopp!

image
Titta vad som kryper fram under snön! Ett litet lammöra, några odefinierade gröna saker (men vem bryr sig om vad det är, huvudsaken är att de är gröna) och en liten lilaskimrande knopp kommer med hopp om liv och värme igen. Faktum är att snötäcket har tunnats ut betydligt under påskdagarna. Solen kämpar under dagen, men på nätterna är det fortfarande ner mot 12-13 minusgrader. Men snart, snart!

Steglöst

image
Vi har en stor uthusbyggnad, kallad ladan, fast det inte är en lada egentligen. Förr var den större, men kodelen är riven. Längst till vänster är det numer vedbod, i mitten förvaringsutrymme och längst till höger verkstad. I alla fall i teorin. I praktiken är det ett fullständigt kaos överallt och vi kommer inte åt någonting. Idag tog jag ett litet steg mot ordning och reda! Sex rejäla spikar slogs in i gavelväggen och där hängde jag upp våra stegar. Högst upp en gammal en, som vi inte använder, men ändå vill ha kvar. I mitten hänger en praktisk trappstege som vi använder väldigt ofta. Längst ner hänger långstegen. Den går att dra ut och tar oss högst upp på taken och andra hiskeliga ställen dit man måste kunna nå men helst slipper... Kvar i röran står en galet tung långstege som hörde till huset när vi köpte det. Det är en Crescent. Vem visste att de gjorde stegar, jag trodde att de bara gjorde cyklar? Vi behåller den i en hörna om vi skulle behöva två långstegar en dag, men eftersom vi knappt orkar lyfta den behöver den inte vara särskilt lättillgänglig. En enda liten stege står kvar, men den är så liten, skev och klen att den har blivit degraderad till pelargonstege. Fast den kanske också skulle upp på väggen för att vara ur vägen?