fredag 18 maj 2012

Potatis

image
I höstas täckte vi över ungefär 100 kvadratmeter av tomten med presenning. Där växte bara en massa gräs och ogräs av alla de slag. Igår vek vi undan presenningen från nederdelen av den täckta ytan. Sedan tillbringade vi dagen med att gräva och hacka oss igenom 25 kvadrat. Trots att det bara legat täckt en vinter så var i princip allt som hade vuxit där torrt och dött vilket gjorde vårt jobb lättare. Men lite jobbigt var det allt ändå. Det är tungt att bryta land. Vi kände oss som Karl-Oskar.

Idag fortsatte vi med att gräva fåror. Det var också tungt. Sedan lade vi ner potatisar med jämna mellanrum i fårorna. Potatisen har förgrott i äggkartonger hemma i stan ett par veckor först. Fyra sorter sätter vi:
Amandine, Blue Bell, Aspargus och Princess. Till sist kröp vi runt på knäna och grävde ner potatisen i små hål. Detta för att de ska göra sitt jobb så djupt ner som möjligt. De är nämligen inte bara till för att ätas. Tanken är att de ska spränga sönder och luckra jorden åt oss när de växer där nere. Allt gammalt torrt gräs och alla tuvor ligger kvar. Vi har torr sandjord och tänker att det är bra att tillföra organiskt material. Och så slipper vi gräva och rensa något mer just nu. Vi hoppas att vi har rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar