lördag 23 augusti 2014

Sommarens stora projekt


I början av semestern tog vi tag i ett projekt vi har pratat om till och från ända sedan vi köpte Moster Annas. Vi ville ha grus framför husen och grusgångar mellan husen och ut mot vägen. Här har vi precis börjat med att ta bort plattorna som låg här till vänster om utbyggnaden där trappan går upp till vinden. Syrenen som växte hög till vänster om plattorna är redan nedklippt och väntar på att grävas bort helt och hållet. Den här lilla hörnan som nog var tänkt att vara en mysig, vindskyddad liten uteplats var tyvärr mer en fuktig, skuggig liten vrå som ingen någonsin satt vid. Plattorna lutade dessutom ganska rejält in mot huset så att allt regnvatten rann in mot huset. Inte så bra förmodligen. Så steg ett:

Bort med den skuggande syrenen och de fellutande gamla plattorna.


Efter det sprayade vi med vit färg där vi ville ha gruset. Sedan sprayade vi lite till där det blev lite smalt. Eller lite brett. Eller bara lite fult. När vi väl var nöjda var det dags för steg två:

Fram med spadarna och bort med grässvålen. Inte lika jobbigt som vi hade trott. Men ganska jobbigt. Grässvålen lade vi upp och ner i våra nya odlingslådor så att vi får lite mer fin jord där till nästa år.


Det var då det blev jobbigt. Om man tittar noga på den förra bilden ser man ett nät av rötter som gjorde det helt omöjligt att gräva djupare. Knäläge och sekatör fick det bli innan steg tre:

Gräva bort mer jord så att vi skulle få plats med ett tillräckligt tjockt lager grus och dessutom försöka få till en lutning bort från huset där plattorna hade varit och framför trappan istället för in mot huset som det var innan. Jorden skottkärrade vi bort och lade i en vall borta vid kanten mot åkern. Där tänkte vi ha blomsterhav senare!


Steg fyra:

Beställa hem lite grus. Närmare bestämt 10 kubik. Eller 16 ton om man så vill. Fast konstigt nog såg högen  ganska liten ut när den väl låg där på gräsmattan.


Steg fem:

Det roliga! Markduk och grus på plats. Med hjälp av två fantastiska vänner tog det oss bara fyra timmar att få allt grus på gångarna och framför husen på plats. Otroligt snabbt gick det och vi kan inte tacka nog för hjälpen!


Så här såg det ut när steg fem var avklarat. Lite märkligt med den svarta volangkanten runt alltihop, men man börjar kunna ana att det kommer att bli riktigt bra.


Och så beställde vi mer sten. (Det var steg sex va?) Den här gången kullersten. Vi råkade beställa lite mycket, men det blir säkert bra att ha någon gång. Det verkar som att det mesta kan vara bra att ha när man har ett gammalt hus.

Och så till sist - steg sju:


Kullerstenen på plats och den svarta volangen borta! Vi är riktigt, riktigt nöjda och ser fram emot att rensa ogräs bland gruset under kommande år!


2 kommentarer: