lördag 19 februari 2011

Byggnadsvård?


Jag fick en kommentar på förra blogginlägget som fick mig att fundera på det här med byggnadsvård och gamla hus. Vi har ju köpt ett gammalt hus för att vi tycker om det gamla, det lugna, vackra och harmoniska. Vi har alla planer på att ta hand om vårt hus på allra bästa sätt så att det ska bli ett friskt och starkt hus igen. Just nu är det lite skruttigt och eftersatt. I alla materialval kommer vi att ta hänsyn till hur huset byggdes en gång eftersom vi tror att det är det bästa sättet att få huset att leva i många, många år till. Vi har också bestämt oss för att använda rätt sorts färger, som andas och inte kväver huset. Vi läser och lär hela tiden. Men...

...vi har inga planer på att återställa huset till hur det såg ut från början. Det har under de senaste 140 åren skett ett antal större och mindre förändringar på huset och allt det är värt något anser vi. En gång i tiden fanns det en veranda mitt på huset med pardörrar (förmodligen de som idag sitter på lilla huset), idag är det ombyggt så entren är snett in i huset. Troligtvis för att göra plats för en trappa upp till vinden. Ladan är kapad, den har varit större och den vackra, breda grinden har varit borta många år nu.

Varför skulle husets allra första invånare ha "rätt". Alla de som levt och verkat i huset sedan har ju satt sin prägel på det och det tycker vi om. Det är historia för oss, förändringar efter behov. Badrum byggdes i huset för ungefär 30 år sedan och det tänker vi ha även fortsättningsvis, även om det naturligtvis inte är så ursprungligt. Köket är fullt av plastmatta och fula köksskåp och de ska bort. Plastmattan för att huset mår dåligt av den och för att den är ful och köksskåpen för att de bara är fula. Vi vill ha en miljö runt omkring oss som vi anser vara vacker och där vi kan leva ett liv som passar oss idag. Vi trivs med ljusa färger så det tänker vi ha även om det inte var så från början. Byggnadsvård eller inte? Rätt eller fel? Ja, vad säger ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar