måndag 9 maj 2011

Historiens vingslagVi vet inte jättemycket om husets historia, men lite har vi fått veta. Karl och Carolina Nilsson bodde i huset på 1870-talet. Om de byggde huset eller flyttade in i ett befintligt hus vet vi inte, men man kan se spår av rödfärg på några timmerstockar uppe under taket, så det verkar vara ett nedplockat gammalt hus man använt till delar av vårt hus. 1874 födde Carolina en son, han döptes också till Karl. Hans barnbarn har vi träffat och pratat med, hon bor inte långt från oss.

Snickaren som är och bygger om vårt badrum hittade några gamla böcker och papper i sågspånet under golvet inne på den gamla vinden. En av böckerna tillhörde pojken Karl! Tänk er... en liten pojke har mödosamt plitat ner sitt namn i boken (bocken!) och nu har vi den som en ledtråd till husets historia och människorna i det. Och tänk er vilken tur att vi har en snickare som visste att ta vara på dokumenten. De hade ju kunnat ligga i containern nu. Hemska tanke.

Det fanns en utgåva av Barnens Vän, en tidning för barn som man fick genom söndagsskolan tror vi. Det ksotade 60 öre för en helårsprenumeration om kyrkan beställde minst 25 prenumerationer.

Ja, en hel liten skatt av dokument från 1800-talets slut låg under golvet. Undrar om det finns mer? Under de andra golven? Vi får se till sommaren när vi lyfter upp resten och tar en titt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar