måndag 25 februari 2013

Kärt barn har många namn

 

Fattigmansspis, fattigmans kakelugn eller rörspis. Ja, kalla den vad du vill, men det är en sådan det är. Vi har haft våra funderingar åt det hållet, men nu vet vi. Vi tycker att den är fantastiskt fin, men den fungerar inte. Den är sprucken både här och där och skorstenen är inte heller vad den borde vara. Lilla huset står ju ouppvärmt hela vintern, vi stänger av vattnet dit ut, så när man kommer kan det vara rejält kallt inne. Utetemperatur, det vill säga lika många minusgrader inne som det är ute. Skorstensmannen rekommenderade därför att vi sätter in en kassett och stoppar ner ett rör i skorstenen. Vi hade varit inne på en liknande lösning själva, så det blir nog så. Det innebär att vi måste göra öppningen i ugnen lite större för att passa in en Keddykassett, men skorstenen kan få se ut precis som den gör. Han rekommenderade också att vi skulle plocka bort fågelboet ur skorstenen... Haha, undrar när någon eldade i Lilla huset senast? Alternativet att plocka ner hela alltet och mura upp den igen, ny skorsten känns inte aktuellt. Dessutom funkar kassett tydligen bättre när det är så stora temperaturskillnader som det blir i Lilla huset. Tänk vad varmt och mysigt det kommer att bli därinne!

 

4 kommentarer:

 1. Tänk på att ett rör med vermiculitkulor som tätning runt om gör att murstocken inte värms på samma sätt och sprider värme i andra delar av huset. Att "säckdra" gör att hela murstocken värms upp.
  Senaste Byggnadskultur tar upp ämnet energiförbrukning och skorstenstätning på ett bra sätt.

  SvaraRadera
 2. Jag lät sätta in rör i stället för säckdragning i min trasiga rörspis mot bättre vetande. Det är en förhållandevis oprövad metod i så motto att man väl inte riktigt vet hur hållbart det egentligen är. Det är nog bättre med beprövade metoder.
  Tänk också på att en kassett ger en våldsam värme som man kanske inte alltid vill ha. Man vill ju inte springa upp o öppna fönstren på vid gavel efter en halvtimme.

  Spisen är ju jättefin, som gjord för mysbrasor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Cecilia: Har du haft problem med dina rör eftersom du har ångrat dig i efterhand? Vad har hänt i så fall? Kan vara bra att veta innan vi bestämmer oss definitivt!

   Radera
 3. Att inte hela murstocken värms upp är faktiskt bara ett plus för oss. Det ligger träbjälkar dikt an mot murstocken på vinden så att temperaturen hålls nere är faktiskt bara bra. Och det är ett mycket litet hus, bara ett rum, och ett pyttelitet kök/hall. Vintervatten har vi inte, så någon vidare värme i köket behövs inte.

  SvaraRadera